fredag 29 augusti 2008

Punk i TV - Degrassi Junior High

I och med att vi som punkare ser lite annorlunda ut så är vi tacksamma att använda i olika sammanhang. TV är inget undantag. Oftast är det givetvis som skurkar som rånar pensionärer, hotar svaga och är allmänt otrevliga. Vad de flesta av oss punks tycker om detta behöver knappast nämnas, men det finns undantag.

Ett undantag var Spike och Liz i den kanadensiska serien Degrassi Junior High. Som charmade oss genom högstadiet i mitten/slutet av 80-talet. Över lag var serien välproducerad och kändes inte alls så verklighetsfrämmande som många "high schoolserier" gör idag. Efter några säsonger började givetvis eleverna på Degrassi Junior High i High School, och då bytte serien givetvis också namn till "Degrassi High".

Spike och Liz var Degrassi Junior Highs två outcasts. De var de enda punkarna, och givetvis var de problembarn, fast å andra sidan, vem var inte det på Degrassi? Realismen var jämförelsevis viktig i DJH vilket även hade genomslag i karaktärerna Liz och Spike. Regissörerna insåg att de aldrig skulle lyckas fejka en "punklook" så de såg till att de skådisar som skulle spela Liz(Cathy Keenan) och Spike(Amanda Stepto) var punks även i verkliga livet. Något som märktes då de tu faktiskt ser ut som 14-åriga småpunkare gjorde runt 87-88 då serien spelades in och visades första gången.

Vilka var då dessa två karaktärer?

Christine "Spike" Nelson(spelad av Amanda Stepto) var en av huvudkaraktärerna i Degrassi. Hennes roll var att vara "den unga modern". Under ett avsnitt i mitten av första säsongen hade hon lyckats med konststycket att bli gravid på en fest hos en klasskamrat som hette Lucy, som hade fest i sitt hem lite väl ofta eftersom hennes föräldrar ofta var borta. Spike hoppade under nämnda fest i säng med Shane under föreställningen att man inte kunde bli gravid första gången. Eftersom det var första gången för bägge två så torde det helt enkelt vara omöjligt att bli på smällen enligt deras genomtänkta teori, vilket givetvis ledde till att de nuppade järnet utan att tänka på några som helst konsekvenser.

Resten av serien var Spikes roll till stor del att visa på alla de problem som kan kan dyka upp vid tidiga graviditeter, eller graviditeteer över huvud taget. Hon fick under själva graviditeten vara "det dåliga exemplet" för både lärare och föraäldrar som de varnade sina barn med. Det gick så långt att föräldrarföreningen ville få henne att lämna skolan. Men då kom beskäftiga Catlin till en tämligen misslyckad undsättning som slutade med att Spike skällde ut Catlin, och bad henne sköta sina egna affärer.

Barnet blev en liten flicka som döptes till Emma. Liz fick bli gudmor och alla tyckte att hon var störtsöt. Shane ville vara inblandad i Emmas liv men misslyckades kapitalt, och toppade allt med att peta i sig syra och slänga sig från en bro.

Liz O'Rourke(spelad av Cathy Keenan) var Degrassis enstöring. Hon började lite senare i Degrassi och det avsnittet då hon kommer är riktigt minnesvärt. Joey, seriens självutnämnda snygging och komiker, trodde att hon var "ett säkert kort för ett nyp" och gjorde allt för att komma innanför hennes byxor. En situation som leder till en del dråpliga situationer. Som när Joey på ett "smidigt" sätt försöker köpa kondomer genom att samtidigt köpa mer eller mindre hela butiken. Och givetvis när Liz handgripligen slänger ut honom efter att hon trott de skulle plugga, men han haft helt andra tankar.

Liz är självklart också Degrassis egna lilla djurrättare. Något som framkommer när präktigheten själv, Catlin, får för sig att kämpa mot plågsamma djurförsök. Catlin ger givetvis upp sin kamp helt när hon får reda på att hennes epilepsimedicin är testad på djur. Hon bryter då ihop till ett mähä som uppgivet helt plötsligt inser att alla frågor inte är så lätta. Och ensam kvar på barrikaden står Liz!

Senare i serien framkommer det att Liz som liten hade blivit sexuellt utnyttjad av sin mors pojkvän. Till råga på allt så var Liz ett oönskat barn som hennes mor egentligen ville abortera bort. Detta är orsaken till att Liz faktiskt är mot aborter.

Amanda och Cathy sägs fortfarande vara goda vänner, och de har också enlilgt rykten minst en fot kvar bland kanadas punks. Detta har bland annat manifesterats genom att Amandas kompisar i skabandet Skankin Pickles har gjort en låt som heter "I'm In Love With a Girl Named Spike". Huruvida låten handlar om karaktären Spike eller Amanda förtäljer dock inte historien. Här är i alla fall texten

I'm In Love With A Girl Named Spike

There is a girl named Spike from DeGrassi High
she had a baby when she was real young
Her best friend is a skinhead chick
she knows an asian boy named Yick
and Kateland she is very chic
but I'm still in love with a girl named Spike
I don't write love songs
in fact they make me very sick
but Spike the girl from DeGrassi High
she's truly one cool chick
She has the best TV show
better than Beverly Hills 90210
and Shannon Daugherty well she's ok
but I'm still in love with a girl named Spike

Dessutom gjorde Propagandhi en låt som om de misslycakde eleverna på Degrassi som fick heta Degrassi Junior High Drop Outs. Den gick på samma melodi som signaturmelodin til serien.

  1. Signaturmelodin
  2. Skankin Pickle - I'm In Love With A Girl Named Spike
  3. Propagandhi - Degrassi Junior High Drop Outs

Hej hopp! Första inlägget...

Ok, vi får se vad som händer med den här bloggen, jag hoppas jag orkar genomföra åtminstone en del av de idéer jag har.

Poängen med den här bloggen är väl att jag ska ha ett ställe att kludda av mig lite mer ostrukturerat på. Men det är inte enbart det. Eftersom jag har ett tämligen känt historiaintresse så tänkte jag även passa på att skriva lite om vår historia. Och med vår menar jag stockholms anarkopunkares. Eller rättare sagt historia som berör oss. Historiska anekdoter om punkare, anarkister, revolutionärer och andra som på olika sätt föregått oss. Fokus kommer sannolikt ligga på just Stockholm, även om det inte bara blir grejer härifrån.

Tro nu inte att det här kommer bli ytterligare en blogg som snöar in på obskyra 7-tummare från -79 eller tycker att det enda som går att kalla för punk är det som hände mellan 75 och 79. Nej för fan. Musiknörderiet är det andra som gör femtielva gånger bättre än vad jag gör, och vad gäller 77-vurmandet så tillhör jag dem som tycker det är dags att snacka om annat än vad Unni Drougge gjorde hösten -78. Vår kultur är för tusan över 30 bast! Det är dags att inse att det hänt saker efter -79 också!

Nåväl, då vet ni lite vad som väntar.

Och medan det väntas på ytterligare inlägg så ta en titt på en gammal favorit som kom upp till ytan härom sistens. Stefan Sundström och Johan Johansson satt och skojade på scenen vid 20-årsspelningen till Ultrahusets minne. Och det hela slutade med en högst improviserad version av det gamla höjdarbandet Fuck Off som framförde sin hit "Olof Palme".