lördag 27 september 2008

Ännu knöligare att kolla på fotboll

Nu har de bestämt sig för att det ska bli ännu knöligare att gå på match. När grabbarna i kostym tänker till så ställer de till det gång på gång för den vanliga supportern. Nu är det derbyn som ska flyttas till 12.30 på lördagarna. Visst, det än bättre än att köra dem på måndagar men vad fan, det kommer ju inte hindra killarna i burberry, eller vad de nu har nuförtiden, att slå på varandra.

Och det är där vi har den springande punkten. Alla förändringar som hela tiden görs kommer inte på något sätt få folk att vilja slå varandra på käften mindre. Att smågrabbar(och äldre med för den delen) tycker att det lockar med flådig rigg och rallarslagsmål kan inte skyllas på fotbollen. Det vet alla som har lite vett mellan öronen. Våldet i samhället är en konsekvens av den sociala politik som förs. Rustar man ner det sociala, så får man mer problem. Så enkelt är det. Så när borgarråd och minsitrar förfasar sig över att några snubbar i Stone Island mopsar mot varandra klingar det bara falskt. De ministrar vi har idag vill inte ha bort våldet. De vill bara inte ha det där de kan bli drabbade, och just nu är det ball bland brackorna att vara lite så där lagom fotbollsintresserade.

Det är därför det jobbas så hårt med att få bort den genuina supporterkulturen. Man förbjuder bengaler, lägger matcherna på vardagar och gör allt för att slå en kil mellan firmakillarna och resten av supporterskaran. Det är inte en slump att det är nästan knäpptyst om den största, gemensamma supporteraktionen i mannaminne, bortaresebojkotten. Här har ju Ekwall och de andra bjäbbaporna i journalistkåren just det engagemang de gång på gång efterlyser. Men när det verkligen finns, då vägrar de rapportera om det. Samma sak gällde när AIKs supportrar gemensamt gick ut och sa att ingenting fick slängas in på plan i samband med senaste bajenderbyt. Det slängdes inte ett skit från Norra, men inte heller det hördes det om. Och det är givetvis för att det inte passar in i bilden av ståplatssupportern som oregerlig vilde.

Till syvene och sist är det ju trots allt som så att makten behöver kriminaliteten, annars skulle de inte öka repressionen i samhället utan lyssna på dem som faktiskt har studerat kriminalitetens natur och satsa på det sociala. De kriminella utgör ett varnande exempel för "den hederliga arbetaren", tjyven används för att hålla oss på mattan. Och så länge tjyvar, banditer och våldsverkare håller sig i Alby, Rosengård eller Hammarkullen så är allt frid och fröjd. Men nåde dem om de syns där "fint folk" håller till.

Nä hellre lite ligister som ställer till det nu och då än en fotboll nedsölad av höginkomsttagare som gör det omöjligt för normalt folk att ta med knodden för att se gnaget kicka lite boll.

Inga kommentarer: