lördag 27 september 2008

Spånken - nya smarta sätt

För några år sedan snubblade jag över det här sättet att göra alkohol. Det är givetvis lika otillåtet som en vanlig brännare, men det är betydligt mycket enklare än att hålla på med kolonner och koka saker och ting. När jag först hörde talas om det var jag skeptisk och var tvungen att visa upp det för en god vän som pluggade till ingenjör. Han klurade en stund och kom fram till att det nog absolut skulle fungera.

Efter att detta konstaterats så testade en hel del polare apparaten och det visade sig att det fungerade ypperligt! Allra bäst fungerade den för den polare som kunde ha den stående i ett kallgarage. Vintertid ficke den en kyleffekt som snabbade på processen oerhört. Den fungerade även i lägenhet. Med ordenligt tätning och ett luktfritt jäsrör fick ingen av de som testade några problem med lukt.

Resultatet då? Jo alla som testade fick ut rena grejer. Oftast behövde det bara kolas en gång och hos majoriteten av dem som testade så gick det att dricka direkt från apparaten, även om det smakade lite frukt. Däremot så hade alla svårt att få upp alkoholstyrkan över 40%. De flesta fick ett resultat mellan 30 och 40%. Men det är enligt min smak där riktigt gott brännvin ska ligga så det är ju inga problem.

Även experiment med att bränna annat än vanlig mäsk har testats i bekantskapskretsen med olika lyckat resultat. Mjöd och hembryggt öl var tydligen inte så lyckat vilket däremot hemtjört äppelvin tydligen var.

Så om ni någon flyttar söder eller österut, någonstans där det är lagligt att puttra lite för husbehov så tror jag det kan vara värt att ge brännaren ett försök.

Plastbrännaren

Inga kommentarer: